Kullanıcı Girişi

Kullanıcı girişi yapabilmeniz için kullanıcı adı ve parolaya sahip olmanız gerekmektedir. Üye değilseniz sağdaki bölümden üyelik kaydı gerçekleştirebilirsiniz.

Şifrenizi unuttuysanız sağdaki Yeni Üyelik/Şifremi Unuttum bölümüne sadece email adresinizi giriniz.

Giriş

Giriş Formu

 

Yeni Üyelik/Şifremi Unuttum



..:: Kitapistanbul ::..
Kitap Kültürü Platformu

Kitap Yatağı Dergiler: 3

Yusuf Turan Günaydın

İkindiyazıları’nın Kitapları


Maraş’ın Andırın ilçesinde mahallî bir gazetenin sanat eki olarak yayınlanan İkindiyazıları, dokuz yılı aşkın bir süre büyük şehre hiç de özenmeden ‘taşra’da yayınını sürdürmüş bir dergidir. Türk dergicilik tarihinin en ilgi çekici örnekleri arasında yer alır.

İkindiyazıları’na yataklık ettiği/edebileceği kitaplar açısından yaklaşabilmemiz için bütün sayılarını önümüze koymamız lâzımdır. Bu mümkün müdür? Sanırım tam bir koleksiyonu hiç kimsede yoktur. Uzunca bir süre Andırın Postası gazetesinin orta sayfalarında –ayda bir– yayınlandı. Derginin özellikle bu (ilk) dönemini şahsî kütüphanelerde bulabilmek daha da zor olmalıdır.

“Andırın Postası Sanat Eki” unvanıyla müstakil bir dergi olarak yayınlanmaya başladıktan sonraki sayılarından elimde bulunan ilk sayı “üçüncü yıl, Eylül 87, sayı: 60” şeklinde künyeleniyor; son sayı ise; “dokuzuncu yıl, Eylül doksan üç, sayı: yüzyirmidokuz” şeklinde…

Arif Ay, Şaban Abak, Mevlâna İdris, Cevdet Karal, Kemal Sayar, Mustafa Özçelik, Recep Karip, Hakan Albayrak, Müştehir Karakaya, Nurullah Genç, Ali K. Metin, Nazir Akalın, Hüseyin Atlansoy, M. Ruhi Şirin, Selami Ece, Mehmet Ragıp Karcı, Seyfettin Ünlü, İbrahim Kiras, İlhami Atmaca, Bahaettin Karakoç, Osman Özbahçe, Mustafa Aydoğan, Ömer Erinç, Adem Turan, İsmail Aykanat… gibi birçok şairin şiir kitaplarını besleyen ürünler yayınlandı bu dergide.

Yine dergide çok sayıda şiirine rastlanan Nazlı Nihal Özer, Kerim Öğretmen, Serap Ural, Abdüssamed Köse, Abdülnasır Yıldırım, Burak Deniz gibi şairlerin şiirlerini kitaplaştırdıklarını ise duymadım, görmedim.

İkindiyazıları’nı mütevazı matbaasında elle dizgi usûlüyle kotaran merhum Nedim Ali [Zengin] yazı ve şiirleriyle kendi dergisinde çok görünmese de yazdı mı uzun uzun yazıyordu. Dönemdaşları, dostları onun için bir hatıra kitabı olsun yayınladılar mı? Yine duymadım, görmedim. Aslında dergisinde yazdıkları bir ufak toplam teşkil edebilir görünüyor. Bütün bunlar, İrfan Çiftçi’nin Ocak ’93 tarihli 125. sayıda gerçekleştirdiği derginin hikâyesini Nedim Ali’nin dilinden aktaran röportaj ile birleştirilebilir. Elbette başka dergi veya gazetelerde yazmışsa bunlar da kitaba eklenebilir. Sanırım çok geç kalmış bir çalışmadır bu: Dostların vefasızlığı bir tür…

İlgi çekeceğini düşündüğüm bir yan ürünü de İkindiyazıları’nın Posta Çıkını’dır. Önce Andırın Postası’nın müsait herhangi bir sayfasında yayınlanan mesaj, mektupçuk veya bilgisayar öncesi bir tür email toplamı daha sonra müstakil olarak dergileşti. Posta Çıkını tespit edebildiğim kadarıyla bir tek ciddî ‘mektup dergisi’nin –o da dört sayı– [Posta Kutusu, Güz 2003-Yaz 2004] yayınlanabildiği ülkemizde ilk mektup dergisidir belki de. Posta Çıkını kitaplaştırılsın desem, abartmış olur muyum bilmiyorum.

Ocak ’90 tarihli 89. sayısında Kemal Sayar’ın bir çağrısıyla yayınlanmaya başlanan “100 Türk Büyüğü” başlıklı sivil biyografi girişimi ise bugünden bakıldığında iyiden iyiye kitaplaştırılabilir bir toplamdır. 108. sayıda sona eren bu biyografi dizisinin her bir maddesi bir kişi tarafından yazılmış ve bu durum yazarın isim ve soyadının sadece baş harfleriyle gösterilmiştir. Abdurrahim Karadeniz, Ömer Muhtar, Fatih Köksal, Deniz Celal, Mesture Gözüpek, Ömer Erdoğan, Recep Seyhan, Demir Ali Taşçı, Rıfkı Kaymaz, Mustafa Oğuz, Musa Güner, Selami Ece, M. Emin Alper, Talât Uzunyaylalı, Ali Verçin, Ayla Erol A., Süleyman Sahra, Rahmi Kaya, Abdussamed Köse, Ahmethan Yılmaz, Selim Erdoğan, Hıdır Toraman gibi –yanlış saymadıysam– 90 ismin yer aldığı bu ilgi çekici biyografi dizisi Nedim Ali’nin –belki de yayınlanmış tek biyografisini– ihtiva ediyor. Dikkat çekmeye gerek yok ama yine de burada yer alan birçok biyografinin yazar sözlüklerine veya ansiklopedilere pek girmediğini belirtmiş olalım. Seksenli, doksanlı yıllarda şiir, öykü, deneme gibi edebî alanlarda kalem oynatmış gençler üzerine araştırma yapacak olanların gözünden kaçmamalıdır.

Mart ’93 tarihli 126. sayıdan itibaren İkindiyazıları’nı yönetmeye başlayan Ömer Aksay’ın “Eskiz Defteri” başlıklı portre / moral biyografi yazıları da edebî üslûbuyla kendini okutan metinlerdir. Aksay, o tarihlerden bugüne eskizlerini başka dergilerde de ara ara yazmayı sürdürüyor. Demek ki birikerek, durularak kitaplaşacak bir toplamla karşı karşıyayız.

Bir gün eksik sayılarını bulup bütünüyle önüme koyma imkânı bulabilirsem kitap yatağı bir dergi olarak İkindiyazıları’nı teferruatlı bir biçimde inceleyebilirim. Hemen belirteyim ki, pek ümitli değilim.



§ Bilvesile Nedim Ali’nin ruhuna Fâtiha hediye ediyorum.

Toplam Tıklama: 385185 Aktif Ziyaretçi Sayısı: 2
Tüm Hakları Saklıdır. WebMaster:Osman Selvi